Primijetili ste krvarenje iz desni? OK, to čak možda može biti i dobro za Vas. Zašto? Krvarenje desni je znak sustavnog oksidativnog stresa i upozoravajući signal pada općeg zdravlja i imunološkog sustava. Stanje desni je rano upozorenje i stalni podsjetnik da morate brinuti o sebi, kao i indikator napretka stanja Vašeg zdravlja. Možda možete previdjeti stanje Vaše kože, ignorirati bolove u zglobovima, prehlade i upale bronhija ali teško možete ignorirati i ne primijetiti krvavu četkicu za zube.

Problemi desni počinju nakupljanjem plaka, slabljenjem zubnog mesa i stvaranjem fistula (gnojnih džepova) nastalih zbog bakterijskih upala desni i koštane strukture. Klasični parodontni zahvati uključuju čišćenje zubi, resekciju zubnog mesa i dubinsko čišćenje uz tretman korijena zuba i antibiotsku terapiju.

Veća upala rezultira većim i invazivnijim zahvatom ali i upotrebu jačih antibiotika za suzbijanje upale. U ogromnoj većini slučajeva uzrok upala desni je loša oralna higijena i pušenje. Rezultat, odnosno predviđanje je da će u 20-tak godina osoba koja ne brine o higijeni i uz to još i puši, izgubiti sve zube.

Osim stomatoloških zahvata koji su neizbježni i na kraju jedini način rješavanja problema, postoji i samo pomoć i metode kojima možete uvelike pomoći svom tijelu da se bori protiv bakterijskih upala.

Mješavina limuna i sobe bikarbone rastopljena u tekućinu i ispiranje usta takvom tekućinom 2 – 3 puta dnevno može uvelike smanjiti rizik bakterijskih upala. Period u kojem treba posebno obratiti pažnju na oralno zdravlje je zima, kada je vitamin D, kao i unos voća i povrća na minimumu.

Kombinacija vitamina C i sobe bikarbone otklanja i umanjuje mogućnost drugih komplikacija vezanih uz bolesti desni. Srčani problemi, bolovi u zglobovima, visoki tlak, prehlade i bronhitis samo ne neka stanja povezana sa zdravljem zubnog mesa. Vaša krvna slika također će se popraviti uz korištenje tekućine za ispiranje napravljene od vitamina C i sobe bikarbone. Razina žive, olova i kadmija značajno se smanjuje a kalij i magnezij dovode se u stanje normale.

Na kraju sve se svodi na to kakvu hranu uzimamo i koji je nivo kiselosti i količina oksidansa koje svakodnevno unosimo u naše tijelo. Loš izbor hrane smanjuje količinu elektrolita i minerala, što dovodi do niske razine antioksidanta i povećanja glutamina. Cijeli imunološki sustav ovisi o razini oksidansa i slobodnih radikala koji uništavaju elektrolite i kisik, što rezultira slabljenjem imunološkog sustava.

U svakom slučaju, sami možete uvelike doprinijeti Vašem zdravlju, naravno i oralnom zdravlju, pa Vam preporučamo konzumiranje ispravnih namirnica, izbacivanje procesirane hrane, gaziranih zašećerenih pića, slatkiša i ostalih nezdravih namirnica. Jedite zdravo, povećajte unos voća i povrća, bijelog mesa, ribe i žitarica. Uz ispravnu i redovitu oralnu higijenu, zdrave životne navike i upotrebu tekućine za ispiranje (limun i soba bikarbona) pomoći ćete svojim zubima i Vašem zdravlju općenito.

 

Nazovite na besplatni telefon ili pošaljite upit putem kontakt obrasca ili e-maila

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *